Tot 14 februari | TransvormĀ is het ontwerp- en vormonderzoek van Luuk Wezenberg over het elektriciteitsnetwerk van Amsterdam-Noord. Als ruimtelijk ontwerper onderzoekt hij daarin de werking van het netwerk met de achterliggende vraag; wat bepaalt het uiterlijk vertoon van dit netwerk. In de tentoonstelling toont hij de conclusies van het onderzoek.
Expositie
Cruquius: experiment en ontwerpplezier
Te zien tot 14 februari
Het huidige elektriciteitsnetwerk is onderhevig aan een grote en langdurige verandering vanwege de groeiende vraag van onze energiebehoefte. Het netwerk is onmisbaar in ons dagelijks voortbestaan en toch veelal aan het zicht onttrokken. Door de verborgen werking van deze infrastructuur zichtbaar te maken, laat Luuk Wezenberg de gebruikers van de stad op een andere manier kennis maken met hun omgeving. Met het onderzoeksproject geeft hij als het ware een ode aan de schoonheid en betekenis van deze vaak onzichtbare utiliteitsarchitectuur.
De conclusies uit het vormonderzoek heeft Luuk Wezenberg samengevat tot acht begrippen en pictogrammen. Deze vormen samen de bouwstenen waarmee de sculpturen gemaakt zijn. Iedere sculptuur verbeeldt een verbindend onderdeel uit het elektriciteitsnetwerk. Zo wordt onder meer de werking van de drie verdeelstations uit Amsterdam-Noord vertaald naar geschakelde ruimtelijke composities. Deze sculpturen worden ondersteund met visualisaties op groot formaat, waarop de binnenruimte van deze sculpturen wordt afgebeeld. Op deze manier geven de sculpturen vorm aan de werking van het elektriciteitsnetwerk en tegelijkertijd scheppen zij nieuwe ruimtes.
De sculpturen bestaan uit gegoten composiet in verschillende kleurtonen en texturen die ontwikkeld zijn door gebruik van verschillende zandsoorten. Hiermee wil Luuk Wezenberg inspireren om met grondgebonden materialen te werken. Het onderzoeksproject Transvorm is mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en Fonds Kwadraat.
Borneo Architectuur Centrum ā
R.J.H. Fortuynplein 4
Het Borneo Architectuur Centrum is een ontmoetingsplek voor de buurt en een informatiecentrum over de architectuur en de geschiedenis van het Oostelijk Havengebied. Dit doen we door het maken van tentoonstellingen, organiseren van lezingen, archikidz, films, rondleidingen en buurtborrels.
Geopend op maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur en op zaterdag en zondag van 13:00 tot 16:00 uur.