Home Exposities in Oost Museum van de geest | Outsider Art | nu te zien

Museum van de geest | Outsider Art | nu te zien

0

Tot 5 september | Met de tentoonstelling ‘Art Against the Flow: Chicago Calling’ verkennen we de vervlochten geschiedenis van enkele buitengewoon originele kunstenaars. Tijdens hun leven was er geen of nauwelijks interactie tussen hen. Door hun werken samen te brengen, presenteren we uitwisselingen van gevoelens, ideeën, bedoelingen, overtuigingen en ingebeelde gesprekken.

Tentoonstelling
Art Against the Flow: Chicago Calling

Te zien tot 5 september

De selectie is samengesteld door Intuit: The Center for Intuitive and Outsider Art in Chicago, opgericht in 1991. Dat dit museum voor outsider art in Chicago staat is geen toeval, de stad kent een lange geschiedenis van ontvankelijkheid die zich niet beperkt tot de kunstscene. Toen Jean Dubuffet, grondlegger van de term Art Brut, in het naoorlogse New York nog de spreekwoordelijke deur werd gewezen, bleek hij in Chicago direct welkom. Veel kunstenaars, critici en verzamelaars uit Chicago waardeerden het nemen van risico’s en de toewijding aan authentieke zelfexpressie als bewijs van een avant-garde mentaliteit.

Topstukken in de tentoonstelling zijn de werken van de wereldberoemde Henri Darger. Verder zie je totempalen van Mr. Imagination, kerkelijke vogelhuisjes van de Italiaanse Aldobrando Piacenza, schilderijen met zelfportretten van de op straat dolende Lee Godie en de indrukwekkende sculpturen van Charles Smith, die het pijnlijke verhaal vertellen van Afro-Amerikanen in Chicago.

De verbinding met de artistieke mainstream ontbrak, maar al deze kunstenaars vonden een standvastig publiek dat hen accepteerde en met veel enthousiasme verwelkomde, waaronder gevestigde musea in verschillende delen van de wereld. Amsterdam is de laatste locatie van deze reizende tentoonstelling die begon in Chicago en via Parijs en Lausanne in Museum van de Geest | Outsider Art belandde.


 

Outsider Art Museum→ Amstel 51

Het Outsider Art Museum laat verrassende, niet gepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond. Je stapt in een compleet nieuwe wereld en wordt meegenomen in de wilde achtbaan van deze kunstenaars, die soms bijna maniakaal te werk gaan. Hun werk is authentiek, tegendraads en onconventioneel. Het leert je op een andere manier naar kunst kijken.