Home Exposities in Oost Joods Historisch Museum | nu te zien

Joods Historisch Museum | nu te zien

0

Tot 28 november | In Forget & Remember van het uitzonderlijke kunstenaarsduo Gil & Moti staan hun familiegeschiedenissen centraal. Aan de hand van de verhalen van Gils vader en Moti’s moeder onderzoeken de kunstenaars de relatie tussen persoonlijke, subjectieve herinneringen en het collectieve geheugen.

Expositie
Forget & Remember

Tot 28 november

In Forget & Remember wordt de bezoeker meegenomen in de verhalen van én over de hoofdrolspelers van de tentoonstelling: Gils vader en Moti’s moeder. De tentoonstelling is opgebouwd rond hun zeer verschillende verzamelingen: de vader van Gil heeft een collectie van alledaagse objecten die hij zelf gebruikt of op straat gevonden heeft. De verzameling van Moti’s moeder bestaat uit schilderijen van beroemde Israëlische immigrantenkunstenaars uit de periode 1930-1970.

Gil & Moti ontwikkelen voor de tentoonstelling een speciale audiotour die de persoonlijke inhoud van hun eigen joodse familieachtergrond en migratiegeschiedenis verbindt met hedendaagse Israëlische thema’s. Ze experimenteren hiermee met de presentatiemethoden van historische musea. Ook maken zij een serie video’s, waarin intieme videogesprekken tussen de kunstenaars en hun ouders worden getoond.


Tot 1 augustus | Antisemitisme is terug van nooit weggeweest en de cijfers liegen er niet om: in Nederland nam van 2017 tot en met 2019 het aantal antisemitische daden toe met 126 procent. In een grootschalig onderzoek, uitgevoerd in twaalf Europese lidstaten, geeft 90 procent van de ondervraagde joden aan dat antisemitisme toeneemt en bijna de helft van Europese joodse jongeren heeft de afgelopen vijf jaar met antisemitisme te maken gehad. Toch worden joden en jodenhaat zelden genoemd in deze tijd, waarin antiracisme- en andere emancipatiebewegingen juist steeds meer solidair met elkaar worden. Wat is hier aan de hand?

Expositie
Zijn joden wit?

Tot 1 augustus

In Zijn joden wit? buigt het Joods Cultureel Kwartier zich, samen met gastconservatoren Gideon Querido van Frank, Lievnath Faber en Anousha Nzume, over de vraag waar joden zich bevinden op het spectrum van de huidige identiteits- en representatiepolitiek. Worden zij gezien als daders of slachtoffers? Bevoorrecht of benadeeld? Hoe zien zij dat zelf? En hoe zien anderen hen?

Zijn joden wit? bestaat onder meer uit een video-installatie met interviews in het Kunstkabinet van het Joods Historisch Museum. In samenwerking met verschillende locaties in Amsterdam wordt rondom dit thema een uitgebreid evenementenprogramma georganiseerd met debatten, performances en interviews.


Joods Historisch Museum →
Nieuwe Amstelstraat 1

Museum over het jodendom, gevestigd bij het Waterlooplein in het hart van de oude jodenbuurt. In vaste en tijdelijke tentoonstellingen en evenementen wordt hier de geschiedenis en de cultuur van de joden in Nederland zichtbaar.