Home Exposities in Oost Joods Museum | Charlotte Salomon in close-up

Joods Museum | Charlotte Salomon in close-up

0

In de lente en zomer van 2024 verandert een deel van het Joods Museum in een bioscooptheater uit de jaren 1920 en 1930. Charlotte Salomon in close-up toont de invloed van film op Salomons wereldberoemde levenskunstwerk Leven? of Theater?

Expositie
Sol LeWit

Tot en met 20 september

Charlotte Salomon is een jonge Joodse vrouw in het Berlijn van de jaren 30. Ze groeit op in een omgeving vol muziek, kunst en cultuur, en studeert aan de kunstacademie. In 1939 vlucht ze voor de nazi’s naar Zuid-Frankrijk waar ze bij haar grootouders verblijft. Daar maakt ze een, voor die tijd, bijzonder multimediaal kunstwerk dat bestaat uit bijna 800 gouaches. Salomon wordt in 1943 in Auschwitz vermoord. Ze is dan 26. In 1947 vinden haar ouders het kunstwerk, Leven? Of Theater?, en publiceren het. Het werk spreekt tot de verbeelding van velen en wordt wereldberoemd.

Berlijn & film
Salomons thuisstad Berlijn was een centrum van artistieke creativiteit waar het – toen relatief nieuwe – medium van film op vele manieren werd verkend. Regisseurs en scenaristen schiepen verhalen en beelden in uitzonderlijke en nieuwe vormen. In de filmtheaters ervoer het publiek een nieuwe wereld, vol visuele prikkels en ervaringen. Ook Charlotte ging graag naar de bioscoop. De invloed hiervan resoneert op vele manieren in Leven? of Theater?

Het werk lijkt sterk op een storyboard voor een film. Zo maakt ze gebruik van flashbacks en doen tussenbladen denken aan tussentitels in stomme films uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.

Nieuw licht
Charlotte Salomon in close-up werpt nieuw licht op het werk van Salomon. Door filmbeelden uit die tijd te combineren met gouaches uit het kunstwerk, word je uitgenodigd mee te kijken naar de invloed van film uit vooroorlogs Berlijn op Salomons unieke artistieke nalatenschap.

Koop een ticket

 


Joods Museum →
Nieuwe Amstelstraat 1

Museum over het jodendom, gevestigd bij het Waterlooplein in het hart van de oude jodenbuurt. In vaste en tijdelijke tentoonstellingen en evenementen wordt hier de geschiedenis en de cultuur van de joden in Nederland zichtbaar.