Home Exposities in Oost Joods Museum | te zien

Joods Museum | te zien

0

Tot 3 maart | Tussen 2016 en 2019 onderzocht Franse fotograaf Frédéric Brenner het hedendaagse Joodse leven in Berlijn. Hij fotografeerde uiteenlopende personen die van de Duitse hoofdstad hun thuis hebben gemaakt of op doorreis waren. In deze tentoonstelling maak je kennis met de diversiteit van Joods leven in Berlijn en de complexiteit van de Duits-Joodse geschiedenis.

Expositie
Zerheilt – Fotofragmenten van Berlijn
Frédéric Brenner

Tot 3 maart

Berlijn is een stad waar de herinnering aan de Jodenvervolging alom voelbaar is. De Duitse hoofdstad is de plek waar ooit de systematische vervolging van en moord op Joden werd gepland en geregisseerd. Nu is de Joodse gemeenschap in Duitsland met meer dan 200.000 mensen een van de snelst groeiende in de wereld. Het spanningsveld tussen de geschiedenis van Berlijn en de levendigheid van het hedendaagse Joodse leven in deze stad was het vertrekpunt voor Brenners project ZERHEILT –  Healed to Pieces. 

Identiteit en zelfrepresentatie

De foto’s die te zien zijn in de tentoonstelling tonen fragmenten van Joods leven in Berlijn nu: Duitse Joden die al generaties in Berlijn wonen, jonge Israëliërs die naar Berlijn verhuisd zijn, orthodoxe rabbijnen, kunstenaars en Duitsers die tot het Jodendom zijn overgegaan. Met hun kleding, pose en locatie bepalen de geportretteerden zelf hoe en welke onderdelen van hun identiteit ze laten zien.

Fotografisch essay

Het fotografisch essay ZERHEILT – Healed to Pieces bestaat uit een tentoonstelling en een boek. Deze tentoonstelling was onder deze naam voor het eerst te zien in het Joods Museum Berlijn. Het woord ‘Zerheilt’ leende Brenner van de dichter Paul Celan, die de woorden ‘zerstören’ (kapot maken) en ‘zu heilen’ (genezen) combineerde. In het Engels is dit te vertalen naar ‘healed to pieces’, of in het Nederlands naar ‘aan stukken genezen’.


Joods Museum →
Nieuwe Amstelstraat 1

Museum over het jodendom, gevestigd bij het Waterlooplein in het hart van de oude jodenbuurt. In vaste en tijdelijke tentoonstellingen en evenementen wordt hier de geschiedenis en de cultuur van de joden in Nederland zichtbaar.