Home Exposities Joods Historisch Museum

Joods Historisch Museum

Photo by Steve Schapiro/Corbis via Getty Images.

Het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam hult zich in geheimzinnige sferen met een grote tentoonstelling over kabbala, de mystieke traditie van het jodendom.

Expositie
Kabbala – De kunst van de joodse mystiek

Van 29 maart tot en met 25 augustus

Je krijgt een gevarieerd beeld van deze oude traditie, die ook popsterren als Madonna en David Bowie inspireerde. Voor het eerst wordt een tentoonstelling gehouden die de vele aspecten van kabbala toont in onverwachte combinaties van eeuwenoude objecten en moderne kunstwerken.

Kabbala is sinds de middeleeuwen de benaming van duizenden jaren oude kennistradities waarmee joodse mystici het bestaan proberen te doorgronden. Kabbala betekent letterlijk ‘ontvangst’ en gaat ervan uit dat er ‘oerkennis’ bestaat over God, de schepping en over het functioneren van mensen. Vanaf de 20ste eeuw bereikte kabbala een steeds breder publiek en werd ook een bron van inspiratie voor kunstenaars, schrijvers, filmmakers en hedendaagse pop-iconen, joods en niet-joods.

Marc Chagall (1887-1985)1931Olieverf op doek. Stedelijk Museum Amsterdam.

Veel mensen hebben wel eens van kabbala gehoord, maar weten eigenlijk niet precies wat deze mystieke joodse traditie inhoudt. De tentoonstelling Kabbala. De kunst van de joodse mystiek, die zich uitstrekt over alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier, brengt daar verandering in.

De hoofdtentoonstelling in het Joods Historisch Museum biedt een eerste kennismaking met kabbala in een presentatie van eeuwenoude teksten in relatie tot werk van moderne  en hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling start met een ‘decompressieruimte’, waar bezoekers vanuit de vertrouwde, alledaagse wereld overgaan naar de onbekende wereld van kabbala. Werken van kunstenaars als Barnett Newman, R.B. Kitaj, Marc Chagall en Anselm Kiefer tonen hoe kabbala hen inspireerde.

In een ander deel van het museum worden de geheimen van de traditioneel-joodse kabbala onthuld met oude handschriften, amuletten, kabbalistische boekrollen en meditatieplakkaten afkomstig uit particuliere collecties, internationale musea en het Vaticaan. In het kunstkabinet en museumcafé zijn presentaties van installatiekunstenaar Belu Simion Fainaru en in het Kindermuseum kan men elkaar voorlezen uit de kabbalistische kinderboeken van Madonna. Ook in de Portugese Synagoge en het Nationaal Holocaust Museum zijn kleine presentaties te vinden over kabbala.

Victoria HannaIsraël 2015. Video: 3:22 min. Bruikleen van de kunstenaar, Jeruzalem. De songtekst en videoclip Twenty-Two Letters baseerde Victoria Hanna op Sefer Jetsira(Een boek over schepping). Ze verbindt het boek met haar lichaam en stem door woorden uit de tekst op stukjes papier over haar gezicht, ogen en hals te laten neerdwarrelen. Met handbewegingen verbeeldt ze hoe God de Hebreeuwse letters hanteerde, zoals in Sefer Jetsirabeschreven: ‘Hij graveerde ze, hij hieuw ze uit, hij woog ze, hij verwisselde ze, rangschikte ze en schiep methen de ziel van al wat geschapen is, en alles dat nog geschapen zal worden.

De tentoonstelling gaat gepaard met een uitgebreid evenementenprogramma, waaronder de lezing Kabbala voor Dummies, het Kabbala festival en een filmprogramma in Kriterion. Bij de tentoonstelling, die is samengesteld door conservator Mirjam Knotter en gastconservator Alexander Gorlin in samenwerking met het Jüdisches Museum der Stadt Wien, verschijnt de rijk geïllustreerde publicatie Kabbalah (Nederlands/Engels).


>Joods Historisch Museum Nieuwe Amstelstraat 1

Museum over het jodendom, gevestigd bij het Waterlooplein in het hart van de oude jodenbuurt. In vaste en tijdelijke tentoonstellingen en evenementen wordt hier de geschiedenis en de cultuur van de joden in Nederland zichtbaar.


Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here