Home Exposities Joods Historisch Museum

Joods Historisch Museum

0
Uri Katzenstein, detail uit The Institute of Ongoing Things, 2018. Foto Oded Lobl

In het Joods Historisch Museum is het werk te zien van kunstenaar Uri Katzenstein. Hij maakte de installatie The Institute of Ongoing Things speciaal voor het Joods Historisch Museum. Thema’s die de toonaangevende multidisciplinaire kunstenaar in het werk aan de orde heeft gesteld zijn familiebanden, liefde, gender en de Holocaust.

 Expositie
The Institute of Ongoing Things

Van 29 september tot en met 24 februari 2019

The Institute of Ongoing Things van Uri Katzenstein (1951-2018) heeft de vorm van een eindeloze bibliotheek met een zeer intiem karakter, waaruit tegelijk een brede maatschappelijke visie spreekt. Naast eerder werk uit verschillende fasen van Katzensteins artistieke loopbaan, zijn ook objecten te zien die hij voor deze gelegenheid nog heeft vervaardigd. Er zijn videowerken over rituelen die zich afspelen in een toekomstige wereld, narcistische beeldjes waarvoor de kunstenaar zelf model stond, voorwerpen uit zijn persoonlijke leven, en iconische beelden en objecten die los van hun culturele context een heel eigen leven gaan leiden. Het geheel wordt begeleid door de klanken en bewegingen van geluidsmachines die de kunstenaar zelf heeft gebouwd.

Uri Katzenstein, still uit Pretzels, 2018.

In The Institute of Ongoing Things is Uri Katzenstein de confrontatie aangegaan met zijn eigen trauma’s en die van zijn land. Hij heeft zich verdiept in de historische gebeurtenissen die hem politiek vormden. Maar hij heeft ook vragen aan de orde gesteld over de functie van het museum bij het in-stand-houden van herinneringen en de rol die het museum speelt bij de vorming van iemands identiteit en gemeenschapsgevoel.


Expositie
Hommage aan Leo Schatz

Te zien van 7 september tot begin januari

Leo Schatz werd honderd jaar geleden geboren. Uit verschillende periodes van zijn leven is in het Kunstkabinet werk te zien dat deel uitmaakt van onze eigen collectie.

Bij Schatz stond de kleur altijd centraal: Voor mij moet de kleur en kleurspanning mijn emotie benaderen. Als een kleur expressief is, een uitdrukking van mijn gevoelens en bedoelingen, ben ik geslaagd.

Het leven van deze melancholieke optimist – zo omschreef hij zichzelf – wordt daarnaast getoond in de documentaire ‘Schatz’ van Rudolf van den Berg


 Expositie
Chim (David Seymour). Legendarisch fotojournalist

Van 19 oktober tot en met 10 maart

Het meest omvangrijke overzicht tot nu toe van de Pools-Amerikaanse fotograaf David Seymour, ook bekend onder de naam Chim. Hij was een van de belangrijkste fotojournalisten van de 20e eeuw. Samen met zijn vrienden Robert Capa en Henri Cartier-Bresson was hij in 1947 grondlegger van het fotobureau Magnum Photos.

Vrouw met een baby aan haar borst tijdens een bijeenkomst over landhervormingen, bij Badajoz, Extramadura, Spanje, april-mei 1936 © Chim (David Seymour) Magnum Photos Courtesy Chim Estate.

De veelzijdige fotografie van Chim (1911-1956) bestrijkt een periode van bijna 25 jaar, van de vroege jaren dertig tot zijn plotselinge dood in 1956. Als geëngageerd fotojournalist versloeg hij met zijn camera onder andere de Spaanse Burgeroorlog, de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog en de beginjaren van de staat Israël. In contrast met zijn fotojournalistieke werk maakte hij ook glamourfoto’s van filmsterren, zoals Ingrid Bergman en Sophia Loren. Tot zijn meest bekende werk behoort een aangrijpende reportage uit 1948 van door de oorlog getraumatiseerde kinderen. Hij maakte deze foto’s in opdracht van UNESCO in Griekenland, Italië, Hongarije, Oostenrijk en Polen.


>Joods Historisch Museum Nieuwe Amstelstraat 1

Museum over het jodendom, gevestigd bij het Waterlooplein in het hart van de oude jodenbuurt. In vaste en tijdelijke tentoonstellingen en evenementen wordt hier de geschiedenis en de cultuur van de joden in Nederland zichtbaar.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here