Home Nu in... Exposities Nu in Joods Historisch Museum

Nu in Joods Historisch Museum

0

Overzichtstentoonstelling So much I gazed om beauty van Eli Content ervaart de bezoeker hoe Content zich laat inspireren door de schoonheid van de schepping en het jodendom, maar ook door striptekeningen, plastic speelgoed en medische handboeken.

Expositie
Eli Content. So much I gazed om beauty

Tot en met 10 mei

De drang tot vernieuwing loopt als een rode draad door Contents werk. De schilderijen gaan over het bestaan, het joods-zijn, de schepping, lust, leven en dood. In zijn beginjaren maakte hij vooral abstracte en sobere werken. Daarna werd zijn werk steeds figuratiever en kleurrijker. De kunst die hij tegenwoordig maakt is direct en levenslustig. Contents werk is zowel in Nederland als in het buitenland te zien geweest, van het Stedelijk Museum en Museum Fodor in Amsterdam, tot het Jewish Museum in New York en de Barbican Art Gallery in Londen.

Droombos
Speciaal voor kinderen maakte Content van afvalkarton het Droombos op de zolder van het Kindermuseum. Kinderen kunnen hier ronddwalen en in het atelier ook zelf een droombosfiguur maken en toevoegen. Contents inspiratiebron voor dit bos vol vreemde en clowneske figuren zijn de grote wandschilderingen die Marc Chagall maakte voor het Joods Theater in Moskou.

 

De tentoonstelling Amsterdam Diamantstad vertelt het verhaal van de Amsterdamse diamantindustrie. De groei van Amsterdam tot hét internationale centrum van de diamantnijverheid begon in de 17e eeuw en was vooral te danken aan de Amsterdamse joden. De dynamische periode van de Amsterdamse diamantsector duurde ruim 400 jaar en kende hoogtepunten en diepe dalen.

Expositie
Amsterdam Diamantstad

Tot en met 1 maart

De geschiedenis van de Amsterdamse diamantnijverheid is grotendeels een joods verhaal. Vanaf hun vestiging in Amsterdam, rond 1600, spelen joden een belangrijke rol in de diamantindustrie. Het bewerken van diamant was een ambacht waarvoor geen gilde bestond. Joden waren uitgesloten van gilden, waardoor de diamantsector een van de weinige opties was. Op het hoogtepunt hadden de meeste joodse gezinnen in Amsterdam op de een of andere wijze met diamant te maken en joden spraken dan ook over ‘het vak’.

Albert Hahn, Diamantbewerkers Koperen Stelenfonds ‘Nieuwe Levenskracht’, print, 1900 – 1924,.

De arbeidsomstandigheden waren voor de diamantbewerkers aanvankelijk slecht, vooral in tijden van crisis konden zij maar moeilijk de eindjes aan elkaar knopen. Onder de bezielende leiding van briljantsnijder Henri Polak werd in 1894 de eerste moderne vakbond opgericht: de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB). Deze goed georganiseerde arbeidersbeweging wist als eerste wereldwijd een achturige werkdag en een veertigurige werkweek af te dwingen. Het is de belangrijkste voorloper van het huidige FNV.

Naast aandacht voor de arbeiders en de oprichting van de ANDB belicht de tentoonstelling ook de handel die vanaf de 19e eeuw in de stad tot bloei kwam. In Amsterdam zijn wereldberoemde diamanten geslepen, waaronder de Koh-i-Noor door firma Coster en de Cullinan door firma Asscher. Deze diamanten maken nu onderdeel uit van de Britse kroonjuwelen. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Cullinan, van ruwe diamant tot kroonjuweel. Een replica van de Britse scepter met de Cullinan 1, bekend als de Grote Ster van Afrika, is te zien in de tentoonstelling.

Diamantklovers- en snijdersatelier. (c. 1901-1903).

De hoogtijdagen van de Amsterdamse diamantindustrie waren na de Eerste Wereldoorlog voorbij. De echte nekslag vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog met de moord op de joodse diamantbewerkers en juweliers. Amsterdam raakte haar leidende positie op de wereldmarkt kwijt aan diamantcentra in Antwerpen, New York, Tel Aviv en Mumbai, maar haar reputatie als eeuwenoude diamantstad leeft voort.


Joods Historisch Museum →
Nieuwe Amstelstraat 1

Museum over het jodendom, gevestigd bij het Waterlooplein in het hart van de oude jodenbuurt. In vaste en tijdelijke tentoonstellingen en evenementen wordt hier de geschiedenis en de cultuur van de joden in Nederland zichtbaar.


Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here