Home Exposities in Oost Perron Oost | nu te zien |

Perron Oost | nu te zien |

0

Tot 27 augustus | Stoomschip Ranchi is één van de schepen waarmee Indische Nederlanders vanuit Indonesië vertrekken, nadat de voormalige kolonie onafhankelijk is geworden. De Ranchi is nog maar net uit het zicht van de haven van Tandjong Priok als op 29 augustus 1950 de eerste baby ter wereld komt.

Expositie
De Reis van de Ranchi – het vervolg

Te zien tot 27 augustus

Ongeveer een maand later arriveert de Ranchi op de Javakade in Amsterdam en zijn er 37 kinderen geboren. Bijna allemaal kinderen van militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Onder het ogenschijnlijk rooskleurige verhaal van de drijvende kraamkliniek gaan familiegeschiedenissen schuil die de gevolgen van het dekolonisatieproces van Indonesië en Nederland bloot leggen.

Audio-maker Joost Wilgenhof traceerde alle 37 Ranchi-baby’s. Museum Perron Oost verzamelde foto’s uit de familiecollecties van de Ranchi-baby’s en liet die afdrukken op servetten. Beeldend kunstenaar Rosa Johanna maakte er een installatie van die te zien is in het museum.

Op meerdere locaties in de buurt zijn audioportretten te beluisteren. Scan de QR-code op de posters.


Museum Perron Oost Cruquiusweg 11

Het kleinste museum van Nederland laat in uiteenlopende kunstvormen verhalen zien van oude en nieuwe bewoners van het Oostelijk Havengebied. Centraal in het museum staan het perron met opzichtershuisje op de Cruquiusweg, een monument.