Home Exposities in Oost De Nieuwe Kerk | Nu te zien

De Nieuwe Kerk | Nu te zien

0
©Daily Paper, FW21 campaign.

Tot 3 april | De Nieuwe Kerk is ruim zes maanden ’s lands grootste modehuis: Maison Amsterdam. De stad, de mode, de vrijheid. De tentoonstelling presenteert ruim 150 creaties, historische en hedendaagse, die verhalen over Amsterdam als modestad met een geheel eigen signatuur. Maison Amsterdam gaat op zoek naar het Amsterdamse in het modebeeld van deze vrijzinnige en creatieve stad, de stad waar alles kan.

Expositie
Maison Amsterdam
De stad, de mode, de vrijheid

Te zien van 17 september tot en met 3 april

In de tentoonstelling maak je een reis; je struint door de stad en door tijdperken. Te beginnen op de Dam, waar De Nieuwe Kerk staat. En verder, langs plekken als de Zeedijk, het Vondelpark en de Oostelijke Handelskade, waaraan specifieke modethema’s zijn verbonden. Je duikt in het uitgaansleven van de roaring twenties en dat van de tijd van de RoXY en de iT. Je bezoekt oude modepaleizen, modeshows en festivals, zoals de Hartjesdagen en Keti Koti. Wat doet vrijheid, maar ook onvrijheid, met mode?

©Violette Cornelius / Nederlands Fotomuseum | Modeshow van Dick Holthaus, 1961.

Iconische haute couture en innovatieve designs krijgen een plek naast revolutionaire trends, zoals als de minirok en de punkjas. Het zijn stijlen die voortkwamen uit de jongerencultuur, zoals de hippies op de Dam, graffiti en de punkbeweging, die zichtbaar een spoor trokken door de stad. Nadruk komt te liggen op individuele kledingstukken, die elk een eigen verhaal vertellen door de ogen van de ontwerper, of juist de drager. Denk aan jeans, gekocht bij de eerste spijkerbroekenwinkel op de Warmoesstraat, of de iconische Rainbowdress. In de tentoonstelling zijn thema’s als duurzaamheid, gender en diversiteit verweven.

Maison Amsterdam toont historische topstukken uit de modecollectie van samenwerkingspartner Amsterdam Museum, in combinatie met een grote variatie aan hedendaags design. Te zien zijn creaties van bekende couturiers uit de twintigste eeuw, zoals Dick Holthaus, Edgar Vos, Frank Govers, Frans Molenaar en Max Heymans, tot en met ontwerpers van nu met internationale faam, zoals Bas Kosters, Iris van Herpen, Jan Taminiau, Viktor & Rolf. De nieuwe generatie krijgt een prominente plek met ontwerpers als Amber Jae Slooten, Karim Adduchi, Ninamounah, Bonne Suits, Patta en Daily Paper. Ook wordt Amsterdam belicht als Denim City, de hotspot van bekende jeansmerken als G-Star.


De Nieuwe Kerk→
Dam

De Nieuwe Kerk Amsterdam is al decennia beroemd om haar spraakmakende tentoonstellingen van kunst, fotografie, en inspirerende personen en culturen. Met gemiddeld 250.000 bezoekers per jaar is de kerk een van de best bezochte tentoonstellingslocaties in Nederland.

De Nieuwe Kerk heeft ook een nationale functie met koninklijke ceremonies, officiële bijeenkomsten en culturele evenementen.