Home Exposities in Oost Scheepvaartmuseum | Food for Thought | tot 9 juni

Scheepvaartmuseum | Food for Thought | tot 9 juni

0

Food for Thought: een vogelvlucht door de wereld van ons voedsel door de lens van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen. In deze tentoonstelling gaat Van Lohuizen in foto en video op zoek naar de oorsprong van ons voedsel, en de rol van Nederland en de scheepvaart in het voedselsysteem.

Expositie
Food for Thought

Te zien tot 9 juni 2024

Bekijk de voedselindustrie door de lens van Kadir van Lohuizen. Van hypermoderne zaadveredeling en gigantische opslagloodsen, tot verticale boerderijen en slachterijen. Van de havens van Rotterdam en Amsterdam tot de cargoterminals van Schiphol. In een multimediale beleving met fotografie, film- en dronebeelden, wordt de bezoeker meegenomen.


In Solo op Zee staat de reis om de wereld van solozeiler Herman Jansen centraal. Met een poëtische video-installatie van Jansens dia’s, films en audiofragmenten gemaakt door Robert Fox en enkele onderdelen van zijn persoonlijke uitrusting wordt de bezoeker meegenomen op deze reis.

Expositie
Solo op zee

Te zien tot medio 2024

Herman Jansen (1924–2017) was de eerste Nederlandse zeezeiler die alleen de wereld rondde. Ondanks eerdere pogingen van voorgangers die niet succesvol waren, was hij de eerste Nederlander die solo de reis daadwerkelijk volbracht. Vier jaar lang voer hij, van 1972 tot 1976, in het negen meter lange kajuitzeiljacht Sounion de wereldzeeën over. In die tijd was de technologie een stuk minder ver ontwikkeld dan nu, dus zonder GPS, satelliettelefoon, radar, plotter en internet, maar mét cassetterecorder en camera’s stak hij oceanen over.

Het kajuitzeiljacht Sounion werd in 2017 geschonken aan Het Scheepvaartmuseum, nadat Herman Jansen in datzelfde jaar overleed. Het schip was een ware tijdscapsule: de inrichting was onveranderd en aan boord lagen veel spullen die Jansen tijdens zijn reis had gebruikt.

Tijdens zijn lange reis vormde Jansen een eenheid met zijn schip. Liefkozend sprak hij over zijn Sounion alsof het een eigen karakter en persoonlijkheid had.

Jansen legde zijn reis nauwkeurig vast. Hij filmde meer dan 4,5 uur, maakte ruim 1200 dia’s, sprak iedere dag fragmenten op een bandrecorder in en maakte aantekeningen met zijn typemachine. Het bijhouden van het verslag was een vast moment in de dagindeling en bood Jansen regelmaat.

De volledige afzondering op zee maakte een diepe indruk op Jansen en op het water werd  de zeiler onderdeel van een nieuw ritme met bovenaardse zonsondergangen en indrukwekkende blikvelden.


Het Scheepvaartmuseum → Kattenburgerplein 1

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum presenteert topstukken uit één van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. Naast tentoonstellingen op historisch vlak, toont het museum werk van hedendaagse internationale kunstenaars en vormgevers.