Home Exposities in Oost Scheepvaartmuseum | nu te zien

Scheepvaartmuseum | nu te zien

0
Gevecht tussen de retourvloot van Pieter de Bitter en een Engels eskader in de haven van Bergen in Noorwegen, Willem van de Velde de Oude, 1666 - 1668.

Tot 28 maart | Het Scheepvaartmuseum presenteert een grote overzichtstentoonstelling over vader en zoon Willem van de Velde, twee toonaangevende zeeschilders in de zeventiende eeuw met elk een eigen specialisme: penschilderij en olieverfschilderij.

Expositie
Willem van de Velde & Zoon

Te zien tot  28 maart

De overzichtstentoonstelling Willem van de Velde & Zoon neemt je mee in de maritieme wereld van de Van de Veldes, het ‘oorlogscorrespondentschap’ van vader Willem en voert je langs ruwe schetsen, kalme zeegezichten, dramatische stormen en monumentale zeeslagen. Het is de eerste keer wereldwijd dat er zoveel werken van beide kunstenaars tegelijkertijd te zien zijn.

Vader en zoon runden een bloeiend en internationaal opererend familie-atelier dat zeventig jaar bestond en behoort tot de top van de 17e-eeuwse zeeschilderkunst. Willem van de Velde de Oude blonk uit in gedetailleerde penschilderijen en Willem van de Velde de Jonge in het schilderen met olieverf. Twee recent verworven wandtapijten uit Engeland naar een ontwerp van Willem van de Velde de Oude vormen een waar hoogtepunt in de tentoonstelling.

Willem van de Velde & Zoon is een absolute must voor liefhebbers van maritieme geschiedenis en van zeventiende-eeuwse schilderkunst. Bezoekers die zich graag laten verrassen door het oeuvre van beide kunstenaars, zullen versteld staan over de diverse technieken, de detaillering en de verbeelding van de bloeiende scheepvaart die zo kenmerkend was voor de zeventiende eeuw. In de tentoonstelling zijn ongeveer 40 schilderijen en penschilderingen, 35 tekeningen én twee unieke wandtapijten met monumentale afmetingen te zien: ze zijn maar liefst 5,87 x 3,30 meter en 4,57 x 3,30 meter groot.

De tentoonstelling vertelt over het artistieke talent en de ondernemingszin van de Van de Veldes. Vader en zoon Van de Velde worden gezien als toonaangevende Nederlandse zeeschilders van de zeventiende eeuw met een grote artistieke invloed. In de tentoonstelling wordt een gedetailleerd beeld neergezet van het familiebedrijf van de Van de Veldes, hun vakmanschap als maritieme experts en hun uitmuntende artistieke vaardigheden als kunstenaars.

In de tentoonstelling zijn werken te zien uit binnen- en buitenlandse collecties. Grote musea als het Rijksmuseum, het Mauritshuis en het National Maritime Museum in Greenwich en The National Gallery in Londen verlenen hun medewerking aan de tentoonstelling. Ronduit bijzonder zijn twee enorme wandtapijten die in opdracht van de Engelse koning werden geweven, het ontwerp was afkomstig van de Van de Veldes.

Tot 7 november | De Banda-eilanden zijn onlosmakelijk verbonden met de maritieme geschiedenis van Nederland. Vanuit de vraag hoe het bewogen verleden doorwerkt naar het heden en de toekomst, fotografeerde Isabelle Boon de jongeren van de eilanden.

Expositie
I love Banda

Te zien tot 7 november

Dit jaar is het 400 geleden dat Jan Pieterszoon Coen namens de VOC de Banda-eilanden definitief veroverde om een monopolie in de handel op nootmuskaat en foelie te bemachtigen. Daarbij werden de eilanden zo goed als ontvolkt omdat mensen vluchtten, werden vermoord, uitgehongerd of tot slaaf gemaakt. De VOC bevolkte de archipel met tot slaaf gemaakten die op plantages te werk werden gesteld.

Banda werd eerste op slavernij-gebaseerde kolonie onder Nederlands bestuur. Met I love Banda onderzoekt Isabelle Boon hoe de huidige generatie Bandanese jongeren naar hun geschiedenis kijkt. Welke betekenis heeft het nog alom aanwezige koloniale erfgoed voor hen? En hoe zien zij hun toekomst en die van de eilanden?


Het Scheepvaartmuseum → Kattenburgerplein 1

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum presenteert topstukken uit één van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. Naast tentoonstellingen op historisch vlak, toont het museum werk van hedendaagse internationale kunstenaars en vormgevers.