Home Nu in... Exposities Nu in Scheepvaartmuseum

Nu in Scheepvaartmuseum

0

De tentoonstelling Strijd om het IJs belicht 400 jaar Nederlandse ontdekking en exploitatie van de Noordpool. Complementair aan deze tentoonstelling toont het museum Rijzend Water van fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen.

Expositie
Strijd om het IJs

De Noordpool heeft al eeuwenlang een grote aantrekkingskracht. Ruim 400 jaar lang wordt het Noordpoolgebied verkend en in kaart gebracht. In de late middeleeuwen komt het Noorden in mythische verhalen voor als een woest, ijskoud en donker gebied. In 1596 probeerden Nederlanders onder leiding van Willem Barentsz de oversteek te maken via een kortere, Arctische zeeroute naar Azië. Door het extreem koude klimaat en het poolijs bleek een doorvaart onmogelijk en strandden zij op Nova Zembla. In de eeuwen daarna verkenden pioniers en wetenschappers het noordpoolgebied, brachten het steeds verder in kaart en legden zijn geheimen bloot. Vandaag de dag is de impact van de klimaatcrisis op de Arctische Regio groot. Het smeltende ijs legt Noordelijke zeeroutes open, waardoor commerciële en militaire belangen steeds groter worden. Hierdoor is een steeds intensievere wedloop om beheersing over handelsroutes en grondstoffen gaande.


.

Expositie
Rijzend Water

Complementair aan Strijd om het IJs toont Het Scheepvaartmuseum Rijzend Water van fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen, een tentoonstelling over de wereldwijde gevolgen van de stijgende zeespiegel.

Kadir van Lohuizen / NOOR. Hurricane Michael, Florida, October 2018

De tentoonstelling is een wake-up call en belicht de wereldwijde en onomkeerbare gevolgen van de stijgende zeespiegel. Van Lohuizen reisde naar Groenland, Miami, New York, Kiribati, Marshall islands, Fiji, Jakarta, Bangladesh, Papua Nieuw Guinea, Panama en het Verenigd Koninkrijk om de impact van de waterstijging te onderzoeken en in beeld te brengen. Ook maakte hij foto’s in Nederland. Kadir van Lohuizen sprak met zowel beleidsmakers als de bevolking om verschillende perspectieven op de klimaatcrisis te belichten. De tentoonstelling toont door middel van foto’s en films de menselijke verhalen achter de ontluisterende statistieken. Rijzend Water schetst een confronterend beeld van een nabije toekomst.


Het Scheepvaartmuseum > Kattenburgerplein 1

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum presenteert topstukken uit één van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. Naast tentoonstellingen op historisch vlak, toont het museum werk van hedendaagse internationale kunstenaars en vormgevers.


Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here