Home Exposities P////AKT

P////AKT

0

Yang speelt op een lichtvoetige manier met het idee van verkeerde identificatie, ver van de agressieve advertenties die ons onophoudelijk omringen.

Expositie
Mickey Yang
Gesloten ogen
Oomph deel III

Van 9 juni tot en met 21 juli

In afgoderij kijken mensen naar een poster van Mao, Jezus of Boeddha voordat ze ’s nachts hun ogen sluiten. Ze willen de herinnering aan het beeld houden in de donkere ruimte van hun geest. Het tegenovergestelde gebeurt wanneer we beelden van de plastic soep in de oceaan zien en onze ogen willen sluiten in verband met onze eigen verantwoordelijkheid voor deze ramp. Maar wat als je in de war raakt door de stortvloed aan posts op sociale media, de alomtegenwoordige reclames, billboards en merkadvertenties die je een aantrekkelijke rijke en avontuurlijke levensstijl beloven? Misschien moet je gewoon wegkijken. Dit is waar we het rijk van beeldend kunstenaar Mickey Yang binnengaan, die de verwende en fragmentarische blikken satireert in de hyperrealiteit die wordt geprojecteerd op onze geglobaliseerde, post-kapitalistische maatschappij, waarbij hij de kijker als een tovenaar bedriegt. Worden we gedupeerd door een kunstenaar die net een kopie van onze kunstmatige wereld heeft gemaakt? Moeten we wegkijken of misschien gewoon proberen het echt te zien?

Yang speelt op een lichtvoetige manier met het idee van verkeerde identificatie, ver van de agressieve advertenties die ons onophoudelijk omringen. Haar thema is ontleend aan een natuurlijk fenomeen: het reptiliaanse vermogen tot imitatie waarin ze een soortgelijk strategisch mechanisme herkent als bijvoorbeeld toegepast in themaparken en resorts. Ze leidt ons naar een gebied onder de oppervlakte van onze oppervlakkige cultuur, voorbij wat de menselijke geest normaal op het eerste gezicht zou waarnemen.

Ze heeft eerder ingenieuze manieren getoond om vrij gewone materialen op intrigerende manieren te transformeren, bijvoorbeeld bij Unfair in 2016, waar ze een klein videowerk van een zwellende en krimpende spons presenteerde. Het fascineerde de toeschouwer door zijn gelijkenis met de ingewanden van een levend organisme. In P ///// AKT vinden we nu een ‘landschap’ bestaande uit zeep, was, metaal, videoprojecties en sculpturen van papier-maché en, vreemd genoeg, een groot aantal kleine Garra-rufa of ‘dokter’-vissen die bekend om hun gebruik in spa’s.

De Closed Eyes-metafoor van haar grote installatie bij P ///// AKT evolueert rond de vragen betreffende ons vermogen om (nog steeds) onze eigen ‘natuur’, de open-minded blik van onze kindertijd, te ervaren. Voor het geval dat dit niet als een sentimentele ambitie moet worden gezien. In plaats van alleen maar een reinigingsritueel voor te stellen, biedt Yang ons iets dat even vreemd als banaal, humoristisch en serieus is, iets nieuws brengt en misschien ook iets verloren kan teruggeven.

Tekst van Pedro Bakker


P////AKT >
Zeeburgerpad 53

P ///// AKT is een non-profit expositieruimte voor hedendaagse kunst en biedt een platform voor het ontwikkelen van uitzonderlijke en artistieke talenten.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here