Home Exposities in Oost Factor IJ | te zien

Factor IJ | te zien

0

Tot 2 juli | Samen met beeldend kunstenaar Carmen Schabracq, modeontwerper Michelle Cornelisse en multidisciplinair kunstenaar Kalkidan Hoex presenteert Factor IJ de feministische expositie ICONS.

Expositie
Icons

Van 4 juni tot en met 2 juli

Uitgangspunt voor deze expositie zijn ‘Icons’; mensen die zichzelf onderscheiden door hun eigen weg te gaan en hierbij hun vrouwelijkheid als kracht in te zetten. Dit doen zij in een maatschappij waar vrouwelijke eigenschappen vaak ondergewaardeerd blijven. De verzameling van dit soort iconen is zeer rijk. in de kunstgeschiedenis wordt met een ‘ikoon’ een afbeelding van een heilige bedoeld, een beeld dat om aanbidding vraagt. Een van de bekendste iconen is de beeltenis van Maria en Christus als baby – een van de weinige beeltenissen in de westerse canon waarin vrouwelijke eigenschappen centraal staan in een positieve context. Tegenwoordig wordt binnen de populaire cultuur het woord “iconic” veelvuldig gebruikt om kunstenaars of momenten uit de popcultuur aan te duiden die een grote indruk maken vanwege hun onderscheidende karakter. Dit gebruik van het woord is over komen waaien uit de dragqueen-scene uit de VS en dit heeft ervoor gezorgd dat het voornamelijk gebruikt wordt om vrouwelijke mensen aan te duiden. (“Beyonce’s optreden in de Superbowl was iconic”)

De drie deelnemende kunstenaars onderzoeken ieder een ander aspect van Icons in de expositie. Carmen Schabraqc verbeeldt de superkracht van de vrouwen in haar directe omgeving via de portrettenserie Heroines. Kalkidan Hoex creëert in haar videowerk I am Motherland de interculturele iconen waar zij zichzelf mee kan identificeren en Michelle Cornelisse maakt via de gender-inclusieve lingerielijn van haar merk MICH’IM de vrouwelijke kracht van lingerie beschikbaar voor iedereen.

Openingstijden woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur.


Factor IJ →
Pampuslaan 11

Factor IJ is een kunstuitleen, designwinkel en culturele ontmoetingsplek in één nodigt uit om kunst onderdeel te maken van het dagelijks leven. Iedereen kan in het lichte en ruime pand aan de Pampuslaan kunst en design ervaren en simpel en betaalbaar een kunstwerk huren of kopen. Bovendien kun je in Factor IJ gewoon genieten van een kopje kwaliteitskoffie in de koffiebar, rustig werken met snelle wifi of in de designwinkel een bijzonder cadeau kopen van een Nederlandse ontwerper.