Home Exposities in Oost Factor IJ | nu te zien

Factor IJ | nu te zien

0

Tot 9 oktober | ‘Sprekend lichaam’ is een dynamische tentoonstelling, die steeds groeit en beweegt. Roodenburg onderzoekt hoe lichamelijkheid en performativiteit zich verhouden tot het proces van tekenen. Een lijn die je op papier zet is onherroepelijk, een directe weerslag van je hand, van je lichaam. Zo ontstaat er een alsmaar veranderende ruimte, waarin ook het lichaam en de bewegingen van de bezoeker onderdeel worden van het geheel.

Expositie
Salomé Roodenburg

Van 4 september tot en met 9 oktober

Salomé Roodenburg studeerde in 2018 af aan de Rietveld Academie en is een multidisciplinaire kunstenaar: ze schrijft gedichten en maakt beeldend werk in verschillende media, vooral schilderijen en tekeningen.

Inspiratiebron voor haar tekeningen is het personage Ariadne uit de Griekse mythologie, over wie ze kortgeleden een libretto schreef dat binnenkort als muziektheaterstuk zal worden uitgevoerd. Waar Ariadne eerder altijd als afhankelijke en verlaten vrouw werd afgeschilderd, geeft Roodenburg haar juist weer als een sterke, onafhankelijke vrouw. Een belangrijk moment in de mythe is wanneer Ariadne in slaap valt en door Bacchus wordt ‘ontdekt’. Dit is in de kunstgeschiedenis altijd afgebeeld als een naaktscène, waarin Ariadne met ontbloot lichaam op het strand ligt. In deze slaap is ze kwetsbaar, zich onbewust van haar lichaam, en voor Bacchus en zijn Bacchanten extra aantrekkelijk. In de versie van Roodenburg zit Ariadne juist sterk in haar lichaam, zal ze zich niet zomaar overgeven aan haar aanbidders. Deze lichamelijke (on)kwetsbaarheid neemt Roodenburg als uitgangspunt voor haar werk.

Openingstijden woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur.


Factor IJ →
Pampuslaan 11

Factor IJ is een kunstuitleen, designwinkel en culturele ontmoetingsplek in één nodigt uit om kunst onderdeel te maken van het dagelijks leven. Iedereen kan in het lichte en ruime pand aan de Pampuslaan kunst en design ervaren en simpel en betaalbaar een kunstwerk huren of kopen. Bovendien kun je in Factor IJ gewoon genieten van een kopje kwaliteitskoffie in de koffiebar, rustig werken met snelle wifi of in de designwinkel een bijzonder cadeau kopen van een Nederlandse ontwerper.