Home Exposities in Oost @Droog | Elk object vertelt… | tot 30 maart

@Droog | Elk object vertelt… | tot 30 maart

0

Deze semi-permanente expositie toont de Droog-mentaliteit door middel van objecten, tentoonstellingen, publicaties en sociale evenementen zoals die zich de afgelopen 30 jaar hebben voorgedaan. De geest van Droog is in alle hoeken van @droog aanwezig: van de ladekast van Tejo Remy in de gang, de calorieën die tellen op de trap, het restaurant in het aquarium tot de sprookjestuin.

Expositie
Elk object vertelt een verhaal

tot 30 maart

Droogs internationale debuut in Milaan was een avontuur. Twee individuen die elkaar nauwelijks kenden, Renny Ramakers en Gijs Bakker, besloten in februari 1993 de krachten te bundelen en tijdens de Salone del Mobile in Milaan een statement te maken met een selectie werken van jonge Nederlandse ontwerpers. Zij hadden een nieuwe trend opgemerkt in het Nederlandse design, in het gebruik van alledaagse, hergebruikte materialen en voorwerpen, gecombineerd met een nuchtere mentaliteit. De ontwerpen waren eenvoudig maar toch humoristisch – letterlijk ‘droog’, ‘Droog’ in het Nederlands.

Ramakers en Bakker hadden geen plan, geen enkele verwachting. Het enige wat ze wisten was dat ze een sterk verhaal en frisse ontwerpen presenteerden. Maar ze wisten niet zeker hoe hun bescheiden show, met werk van totaal onbekende ontwerpers – de term Dutch Design bestond toen nog niet – ontvangen zou worden in ‘High Style Design’ hoofdstad Milaan. Tot hun verbazing werd Droog het gesprek van de dag. Nu de show meteen een succes was, vonden Ramakers en Bakker dat ze door moesten gaan, en geleidelijk groeide Droog uit tot een internationale beweging, die Dutch Design stevig op de kaart zette.

Droog werd een label voor een collectie producten, zorgvuldig samengesteld door Bakker en Ramakers. Het selectieproces was vooral gebaseerd op look & feel en inhoud. Ze beantwoordden nooit vragen als “Zal het verkopen?” of “Kan het industrieel geproduceerd worden?” in hun overwegingen. Terwijl een aanzienlijk aantal producten uit de Droog-collectie de winkels bereikten, bleven velen slechts prototypes of concepten. Voor Bakker en Ramakers maakte dat helemaal niets uit. Beiden vonden hun weg naar internationale musea, vooral MoMA New York en Centraal Museum in Utrecht.

De Droog-presentatie uit 1993 toonde individuele objecten, elk met een eigen sterk verhaal. In de loop van de tijd kregen de presentaties in Milaan een meer thematisch karakter.


@droog →
Staalstraat 7B

Gevestigd in vijf historische panden is @droog meer een labyrint dan alleen een mooi gebouw. Elk van de ruimtes heeft zijn eigen unieke karakter, maar ze weerspiegelen allemaal de ontwerpgevoeligheid die Droog met zich meebrengt. Het hele gebouw (plus tuin!) is open voor publiek en is versierd met kunst en unieke designstukken uit de Droog-collectie.