Home Exposities in Oost SBK Galerie 23 | te zien

SBK Galerie 23 | te zien

0

Tot 5 december | Obinna Makata en Marcel Pinas laten in deze tentoonstelling beide mixed media werk zien waarbij stoffen een belangrijke rol spelen.

Expositie
Pinas & Makata

Te zien tot 5 december

Obinna Makata (1981) is een Nigeriaans kunstenaar die sculpturen, tekeningen en mixed media werken maakt. Hij wordt geïnspireerd door het dagelijks leven en de steeds veranderende cultuur van zijn leefomgeving. Zijn werken vertellen verhalen, die te maken hebben met alledaagse problemen in de hedendaagse Nigeriaanse samenleving.

De werken van Makata houden het midden tussen een tekening, een schilderij en een collage. Makata schetst op een grove manier met inkt en acryl zijn voorstellingen die hij gedeeltelijk ‘invult’ met stukken Ankara-stof. Die stoffen zijn met opzet Afrikaans van oorsprong en door de insider ook te herkennen als afkomstig uit, en dus typerend voor een bepaalde streek. Deze stof gebruikt hij als metafoor om de culturele identiteit en evoluerende sociale paradigma’s in Nigeria te onderzoeken.

Marcel Pinas (1971) is een Surinaams beeldend kunstenaar van Marron-afkomst. Hij maakt o.a. installaties en mixed media werk. Zijn afkomst speelt een belangrijke rol in zijn werk: hij wil de cultuur van de Marron zichtbaar maken in zijn werk en deze zo voort laten leven. Centraal in Pinas’ werk staat de toekomst van Suriname, waar hij een bijdrage aan wil leveren. Zijn werk moet mensen aanzetten om de overgebleven kennis te behouden en vast te leggen.

De heldere kleuren van zijn werken vallen vaak als eerste op. Ze verwijzen naar de kleurige decoraties die de Marrons aanbrachten op, in en rond hun huizen. Op hun beurt zijn die weer een weerspiegeling van de kleuren van de rijkgeschakeerde natuur. Verder maakt Pinas gebruik van culturele objecten van de Marron, zoals delen van een boomstamkano, stukken peddels, olielampen, lepels en verschillende soorten stof. Deze stoffen zijn pangi stof, een geruite stof die gebruikt wordt voor lenden- en omslagdoeken en die de Marrons gebruiken bij hun Winti-rituelen. Ook maakt hij in zijn werk veel gebruik van Afaka tekens. Afaka is de taal van zijn streek.


SBK Galerie 23 →
KNSM-laan 307

SBK is een kunstuitleen & galerie voor particulieren en bedrijven. We willen met onze diensten een breed publiek interesseren voor hedendaagse kunst. We vinden dat kunst niet alleen thuishoort in een museum maar onderdeel moet zijn van het dagelijks leven; thuis, op de werkplek en in de openbare ruimte.