Home Nu in... Exposities Nu in Galerie 23

Nu in Galerie 23

0

Galerie 23 Afrikaanse Hedendaagse kunst toont een selectie foto’s uit 35 jaar fotografie van beeldend kunstenaar Angèle Etoundi Essamba.

Expositie
Angèle Etoundi Essamba

Te zien to en met 22 maart

Al ruim 35 jaar fotografeert Essamba veelal zwarte vrouwen en staan zij centraal in de vele thema’s in haar werk. Daarmee is zij een van de eersten in Nederland die het debat van culturele diversiteit in de beeldende kunst aangaat. Haar doel is het aanvechten van de stereotypering van de Afrikaanse vrouw. Ze wil daarbij de ware identiteit van de vrouwen in de foto’s weergeven en ze zichtbaar en tastbaar maken. Haar composities worden zorgvuldig opgezet: modellen nauwgezet gepositioneerd, contrasten gecreëerd en met zorg worden allerhande attributen gebruikt waardoor de verschillende structuren op de foto’s duidelijk zichtbaar zijn. Opvallend is vooral de lege achtergronden op de foto’s waardoor het ‘hoofdobject’ de focus heeft.
Voor het project RENAISSANCE maakte Angèle Etoundi Essamba portretten in Senegal, Benin, Kameroen en in de Afrikaanse diaspora Salvador de Bahia in Brazilië.

Tijdens een bezoek aan tentoonstellingen over Rembrandt en Frans Hals vielen de kragen op de vele portretten, Essamba op. Deze attributen, gedragen door de elite die het zich indertijd konden veroorloven, zijn echter ook dezelfde kragen die de zo omstreden figuur van zwarte piet heeft. Behalve deze historische lading, heeft vooral het kant voor de kunstenares ook een persoonlijke betekenis. “Ik herinner me dat in mijn kindertijd deze geïntegreerd waren in de verfraaide, gedrukte jurken die mijn grootmoeders, mijn moeder en vele vrouwen droegen. Ook bloemrijke motieven waren aanwezig in hun dagelijks kledingstijl en accentueerde hun natuurlijke gratie.”

Door zwarte vrouwen te tooien met attributen, die ontstaan zijn in een periode van slavernij en kolonialisme en die te plaatsen op diegenen die daar het slachtoffer van waren, worden de rollen omgekeerd. Essamba onderzoekt zo hoe Afrikaanse adel eruit zou hebben gezien, een rol die men doorgaans niet associeert met Afrikaanse vrouwen. Tegelijkertijd krijgen de attributen een andere betekenis doordat de vrouwen het op niet-traditionele wijze dragen, dus ook ondersteboven en op het hoofd en niet persé om de hals. “Ze dragen deze attributen en geven ze een eigen betekenis. Deze vrouwen zijn zichzelf en zo worden ze ook, met trots en vol waardigheid afgebeeld.”


Galerie 23 →
KNSM -laan

Galerie 23 maakt exposities met kunst en kunstenaars uit Afrika, de Caraïben en Suriname, wonend en werkend aldaar of in Europa en verkoopt daarnaast werk uit stock


 

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here