Home Exposities in Oost Wereldmuseum | Imprints | te zien

Wereldmuseum | Imprints | te zien

0
Foto Ilvy Njiokiktjien

Wat betekent het om nu te leven met het koloniale verleden? Die vraag heeft Wereldmuseum Amsterdam voorgelegd aan kunstenaars Elia Nurvista, Max Kisman en Sabine Groenewegen.

Expositie
Imprints
Elia Nurvista, Max Kisman en Sabine Groenewegen

Te zien vanaf 8 februari

Voor de tentoonstelling Imprints zijn de drie kunstenaars uitgenodigd te reflecteren op fysieke, ideologische en psychologische sporen die de Nederlandse overheersing van Indonesië heeft nagelaten. Zij kijken in hun werk alle drie kritisch naar de doorwerking van het koloniale verleden op het heden.

De kunstwerken in deze tentoonstelling komen voort uit langlopende onderzoekspraktijken en creatieve processen en waren in deze vorm nog niet eerder te zien. De collectie van het Wereldmuseum heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de werken. Deze drie kunstenaars drukken hun eigen stempel op het thema en dagen de bezoekers uit om tot nieuwe inzichten te komen.

De drie kunstenaars werken met uiteenlopende media om deze ‘imprints’ te onderzoeken. Nurvista onderzoekt de impact van oliepalmplantages, in gelaagde en grootse multimediale installaties. Kisman, bekend om zijn herkenbare grafische silhouetstijl, is geïnteresseerd in de psychologische gevolgen van bezetting, loyaliteit en zelfbeschikking. En Groenewegen analyseerde koloniale propagandafilms, de verhalen die ermee geconstrueerd werden, en de realiteiten die erdoor verhuld bleven.


Nu te zien | Diva’s: bezieling en beleving in Arabische muziek en cinema. De tentoonstelling toont de wereldwijde artistieke en maatschappelijke impact van vrouwelijke iconen uit de Arabische film en muziek.

Expositie
Diva’s

Nu te zien

Centraal staan sterren als Umm Kulthum, Asmahan, Warda en Fairuz wier muziek en films mensen over de hele wereld met elkaar verbinden. Diva’s laat zien hoeveel betekenis hun werk heeft gehad en vandaag de dag nog steeds heeft.

Deze tentoonstelling is samengesteld door de Institut du monde Arabe en was o.a. daar in Parijs te zien in 2020 onder de titel Divas: D’Oum Kalthoum à Dalida.

Lees ook
Tropenmuseum laat invloed van vrouwelijke iconen uit Arabische film en muziek zien


Tot 7 mei | De tentoonstelling Plastic Crush is een van de eerste tentoonstellingen die ingaat op de mondiale geschiedenis van plastic en de impact ervan op ons dagelijks leven. Want plastic laat overal een onuitwisbare indruk achter.

Expositie
Plastic Crush

Te zien tot 7 mei

De tentoonstelling plaatst plastic in een langere geschiedenis dan je misschien zou verwachten en laat zien dat bijvoorbeeld de zorgen rond milieuvervuiling door plastic verder teruggaan dan de afgelopen vijftig jaar.

Met Plastic Crush werkt het Tropenmuseum aan een pilot voor duurzaam expositie maken. In samenwerking met Studio Harm Rensink en designstudio KODE21 doet het museum een grondige en serieuze poging tot het samenstellen van een expositie die zo min mogelijk afval voortbrengt. Door het hergebruiken, lenen en huren van onderdelen voor de tentoonstelling bijvoorbeeld. Ook creëert het museum met duurzame, milieuvriendelijke en gerecyclede materialen nieuwe en op maat gemaakte onderdelen. Het NMVW zal deze opnieuw inzetten bij toekomstige tentoonstellingen.

Lees ook
Plastic Crush: plastic dromen in het Tropenmuseum


Tropenmuseum →
Linnaeusstraat 2

Achter alle objecten van het Tropenmuseum gaan authentieke verhalen schuil die iets wezenlijks vertellen over het leven van mensen. Over universele thema’s als rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is.