Home Exposities in Oost Tropenmuseum | te zien

Tropenmuseum | te zien

0
Een portret van Mira, mijn nicht, in de ‘tlaba’ (wollen kledingstuk) van mijn oma. Reeks: Women of Libya. Fotograaf: Nada Harib, Libië.

Tot 8 januari | Het werk van 16 talentvolle fotografen uit de African Photojournalism Database van World Press Photo vormt de expositie in het Tropenmuseum.

Expositie
Door de lens van

Tot 8 januari

De getalenteerde fotografen, afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen, laten op hun eigen manier de diversiteit van het continent zien. Aan de hand van uiteenlopende thema’s zoals wederopbouw, verstedelijking, oorlog, geboorte en gendergelijkheid toont de expositie het menselijke en nieuwsgierig makende verhaal van zowel de fotograaf als de gefotografeerde.


 

Foto Hamid Sardar

Tot 28 augustus | Het is volle maan in het Tropenmuseum. In de lichthal van het museum hangt een levensgrote maan van zeven meter doorsnede. Deze installatie van Luke Jerram is in die periode de blikvanger bij Healing Power. Een expositie langs eeuwenoude rituelen en tradities waarmee mensen proberen de lichamelijke en geestelijke balans te herstellen. Van winti en sjamanisme tot hekserij, gecombineerd met beeldende kunst van kunstenaars als Damian Hirst, die zich hierdoor lieten inspireren.

Expositie
Healing power

Winti, sjamanisme en hekserij

Te zien tot  28 augustus

Healing Power toont de vele rituelen aan de hand van objecten uit Europa, Zuid-Amerika tot aan de Noordpoolgebieden. Zes verschillende ritueel specialisten nemen je mee in de verhalen achter de tradities. Omdat spirituele rituelen voor kunstenaars als inspiratiebron dienen, is in Healing Power ook moderne kunst te zien. Zo zijn spirituele objecten uit de museumcollectie als sjamanenjassen, amuletten, woldraadschilderijen van de Huichol (een van de inheemse Mexicaanse culturen) samengebracht met werk van kunstenaars als Damian Hirst, Marina Abramovic en Jorge Mañes Rubio. Met als blikvanger de volle maan van Luke Jerram.


Tropenmuseum →
Linnaeusstraat 2

Achter alle objecten van het Tropenmuseum gaan authentieke verhalen schuil die iets wezenlijks vertellen over het leven van mensen. Over universele thema’s als rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is.