Home Exposities Tropenmuseum

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum biedt exposities over actuele onderwerpen: Cool japan, Things that matter en Verlangen naar Mekka.

Expositie
Cool Japan

Tot en met 1 september 2019

C

ool Japan brengt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld: van Hello Kitty tot samoerai en van de herkenbare Japanse horror tot kawaii (‘cute’) fashion uit de straten van Tokio.

De Japanse Sebastian Masuda geniet als kunstenaar en kawaii-pionier internationale bekendheid. In Nederland kent men hem van het beroemde Kawaii Monster Café in Tokio of de performance ‘Escape from Anonymouse’ op de NDSM-werf. Met zijn reizen en activiteiten verbindt Masuda de wereldwijde kawaii-community en in 2017 werd hij gekozen als culturele afgezant van Japan.

Tropenmuseum laat met historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Opvallend zijn de overeenkomsten tussen de oude meesters en moderne tekenaars. Zo ontdek je in Cool Japan dat eeuwenoude technieken en visuele trucs in historische prenten, houtsneden en schilderingen nog steeds worden toegepast door moderne mangaka (tekenaars) en animatoren. Een centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki waarin traditionele en hedendaagse elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

Expositie
Things that matter

Te zien tot en met 31 december 2020

Chief Shaka Zulu uit New Orleans werkte een heel jaar lang aan dit carnavalskostuum. Richard, tentoonstellingsmaker bij het Tropenmuseum, vroeg hem naar de religieuze verwijzingen in het kostuum. Foto David Vroom.

Things That Matter is een nieuwe tentoonstelling over belangrijke dingen en het belang van dingen, waarin de museumcollectie centraal staat. In films en audiofragmenten vertellen mensen over voorwerpen die voor hen persoonlijk betekenis hebben. Tegelijkertijd zijn deze nauw verbonden met grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag, zoals migratie en afkomst. Wat neemt iemand op de vlucht mee om zich thuis te voelen? En hoe laten mensen met kleding zien dat ze trots zijn op hun wortels? Vragen zoals deze leiden je door de tentoonstelling en dagen je uit om na te denken over wat deze onderwerpen met hen te maken hebben.­­­­­­

De objecten in Things That Matter komen van over de hele wereld en dragen verhalen met zich mee die net zo goed in Nederland van betekenis zijn. Een voorbeeld is een gevlochten mandje, afkomstig van de Marshall Islands. In de bijbehorende video vertelt Kathy Jetnil-Kijiner in dichtvorm waarom dit voorwerp zo belangrijk is voor haar cultuur en hoe deze op het punt staat te verdwijnen: de stijgende zeespiegel zal haar eiland als eerste in de Grote Oceaan doen zinken. Het mandje in de tentoonstelling is dan het laatste tastbare overblijfsel van haar cultuur. Het zet je aan het denken over klimaatverandering, duurzaamheid en cultureel erfgoed.


Expositie
Verlangen naar Mekka

Te zien tot en met 12 februari 2020

Gordijn (sitara) voor de mahmal uit Egypte, zijde, (verguld) zilverdraad over een katoenen vulling, hout, koperlegering, Cairo, Egypte, 1867-1876. Hajj and the Arts of Pilgrimage. Khalili Collections, Londen.

M

Aan de hand van bijzondere collectie, een VR-beleving en persoonlijke verhalen van Nederlandse pelgrims neemt deze tentoonstelling je mee naar een van de heiligste plekken op aarde.

Verlangen naar Mekka geeft een uniek inzicht in een van de grootste religieuze, spirituele en culturele fenomenen ter wereld. Wat trekt de pelgrims? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?

Aan de hand van persoonlijke verhalen van Nederlandse pelgrims neemt deze tentoonstelling de bezoeker mee naar Mekka, voor moslims de belangrijkste heilige plek. Hier staat de Ka’ba, het kubusvormige centrale heiligdom van de islam, omgeven door de Grote Moskee. Van over de hele wereld bidden moslims dagelijks in de richting van de Ka’ba.


> Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2

Achter alle objecten van het Tropenmuseum gaan authentieke verhalen schuil die iets wezenlijks vertellen over het leven van mensen. Over universele thema’s als rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is.


Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here