Home Exposities Tropenmuseum

Tropenmuseum

0
Foto Mario Patiño Sanchez (Model Lukas Avendaño, Muxhe).

Het Tropenmuseum biedt exposities over actuele onderwerpen: What a Genderful World, Things that matter en Verlangen naar Mekka.

Expositie
What a Genderful World

Van 11 oktober tot en met 23 augustus

Gender is een hot topic. De gendervrije wc’s zijn onderwerp van gesprek. De NS spreekt van ‘beste reizigers’. En de HEMA heeft niet langer jongens- of meisjeslabels voor kleding. Het Tropenmuseum duikt in de wereld van gender en stelt vragen als: wat is mannelijk, wat is vrouwelijk en wat is er nog meer? In een festival-achtige setting valt de bezoeker van de ene openbaring in de ander en onderzoekt de eigen genderhokjesgeest door deze in een internationaal perspectief te plaatsen.


Expositie
Things that matter

Te zien tot en met 31 december 2020

Chief Shaka Zulu uit New Orleans werkte een heel jaar lang aan dit carnavalskostuum. Richard, tentoonstellingsmaker bij het Tropenmuseum, vroeg hem naar de religieuze verwijzingen in het kostuum. Foto David Vroom.

Things That Matter is een nieuwe tentoonstelling over belangrijke dingen en het belang van dingen, waarin de museumcollectie centraal staat. In films en audiofragmenten vertellen mensen over voorwerpen die voor hen persoonlijk betekenis hebben. Tegelijkertijd zijn deze nauw verbonden met grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag, zoals migratie en afkomst. Wat neemt iemand op de vlucht mee om zich thuis te voelen? En hoe laten mensen met kleding zien dat ze trots zijn op hun wortels? Vragen zoals deze leiden je door de tentoonstelling en dagen je uit om na te denken over wat deze onderwerpen met hen te maken hebben.­­­­­­

De objecten in Things That Matter komen van over de hele wereld en dragen verhalen met zich mee die net zo goed in Nederland van betekenis zijn. Een voorbeeld is een gevlochten mandje, afkomstig van de Marshall Islands. In de bijbehorende video vertelt Kathy Jetnil-Kijiner in dichtvorm waarom dit voorwerp zo belangrijk is voor haar cultuur en hoe deze op het punt staat te verdwijnen: de stijgende zeespiegel zal haar eiland als eerste in de Grote Oceaan doen zinken. Het mandje in de tentoonstelling is dan het laatste tastbare overblijfsel van haar cultuur. Het zet je aan het denken over klimaatverandering, duurzaamheid en cultureel erfgoed.


Expositie
Verlangen naar Mekka

Te zien tot en met 12 februari 2020

Gordijn (sitara) voor de mahmal uit Egypte, zijde, (verguld) zilverdraad over een katoenen vulling, hout, koperlegering, Cairo, Egypte, 1867-1876. Hajj and the Arts of Pilgrimage. Khalili Collections, Londen.

M

Aan de hand van bijzondere collectie, een VR-beleving en persoonlijke verhalen van Nederlandse pelgrims neemt deze tentoonstelling je mee naar een van de heiligste plekken op aarde.

Verlangen naar Mekka geeft een uniek inzicht in een van de grootste religieuze, spirituele en culturele fenomenen ter wereld. Wat trekt de pelgrims? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?

Aan de hand van persoonlijke verhalen van Nederlandse pelgrims neemt deze tentoonstelling de bezoeker mee naar Mekka, voor moslims de belangrijkste heilige plek. Hier staat de Ka’ba, het kubusvormige centrale heiligdom van de islam, omgeven door de Grote Moskee. Van over de hele wereld bidden moslims dagelijks in de richting van de Ka’ba.


> Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2

Achter alle objecten van het Tropenmuseum gaan authentieke verhalen schuil die iets wezenlijks vertellen over het leven van mensen. Over universele thema’s als rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is.


Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here