Tot 9 maart | In de tentoonstelling “Mooi Mokum” onderzoekt de gemeente Amsterdam hoe we woongeluk kunnen bevorderen bij het bouwen van 150.000 nieuwe woningen de komende 30 jaar. Om vooruit te kijken is het verstandig om eerst terug te kijken en daarvan te leren.
Expositie
Mooi Mokum
Een queer historisch perspectief of het Wallengebied
Te zien tot 9 maart
Door 19 woongebouwen te analyseren in samenwerking met studenten van de TU Delft, reflecteert reflecteert de stad op verschillende thema’, zoals de woningplattegrond, collectiviteit en schoonheid. De 19 projecten, tussen 2012 en nu, transformeren bestaande locaties tot nieuwe stadsbuurten, vaak goed bereikbaar via het openbaar vervoer.
Tot 2 februari | De rosse buurt van Amsterdam, beter bekend als ‘De Wallen’ is een van de beroemdste en controversiële gebieden van de stad. In de archieftentoonstelling ‘Peeping Spaces’ verkennen ontwerpers en curatoren Gavin Olivier O’ Leary, Rachel Refael en Milena Sekulic de evolutie van seksgeoriënteerde ruimtes in het Wallengebied en de impact van beleidsvorming op deze locaties.
Expositie
Peeping Spaces
Een queer historisch perspectief of het Wallengebied
Te zien tot 2 februari
De tentoonstelling benadrukt de historische, sociale en architectonische betekenis van seksualiteit binnen de publieke ruimte.
Amsterdam heeft zich altijd gepositioneerd als een liberale en tolerante stad, ook vergeleken met seksualiteit. Seksgeoriënteerde ruimtes, zoals bordelen, sexshops en gayclubs zijn al lange tijd een integraal onderdeel van het Amsterdamse straatbeeld.
Tegen het eind van de 20e eeuw wordt nagedacht over een andere positionering van de Wallen. Zorgen over criminaliteit, mensenhandel en het algemene imago van de stad leidden tot voorstellen voor het verminderen van het aantal seksgeoriënteerde ruimtes. Het diversifiëren van het gebied door bijvoorbeeld het promoten van kunstgalerieën, boetiekjes en andere etablissementen zou daarnaast moeten bijdragen aan een ander imago.
Illustratie | Valerius toont keizer Tiberius de decadentie van een badhuis. Werk van de Meester van Antoon van Bourgondië (ca. 1470). Beeld Berlin Staatsbibliothek
Arcam →
Prins Hendrikkade 600
Arcam is het Architectuurcentrum van Amsterdam. In het bezoekerscentrum aan de Prins Hendrikkade kun je terecht voor alle informatie over de architectuur en stedenbouw van Amsterdam. Arcam biedt een breed programma van exposities, lezingen, excursies, debatten en grote jaarlijkse evenementen.
Open van dinsdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur.
Geweldige kans om hier door groen te worden omarmd in deze nieuw wijk. Dat zou een groots voorbeeld zijn voor de stad van de toekomst, met groene gevels!
Amsterdam pak die kans!
#groenishoognodig
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Vergroen-de-stad-met-groene-gevels.htm
Ter inspiratie voor de Sluisbuurt:
Hoe gezond is groen in de buurt?
Marc Dillen: “Groen en bouw moeten meer verweven worden. Als mensen te veel op beton kijken, is dat niet goed. We moeten kunnen kijken op groen, want dan stijgt de tevredenheid en de aantrekkingskracht van de buurt.
✅ https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/03/meer-groen/
#groenishoognodig